Buurtfeest ‘Halve maantje’ Korenbloemstraat

Categorie: 2023Verrijk-je-wijk
Gepubliceerd op: 06 oktober 2023

Op zaterdag 23 september vierden wij Burendag, dit doen we elk jaar. We (Dorine, Rowena en Femke) hadden maanden van voorbereiding gedaan, ongeveer 5 vergaderingen gehad. Van de gemeente hadden we gelukkig toestemming om ons hofje af te sluiten en het feest op straat te vieren, omdat het grasveldje vol stond met bouwmaterialen.

Om 11.00 uur begonnen we met de voorbereidingen in de straat: het springkussen werd opgezet, Leo kwam met de drie tenten. In de groepsapp deden we een oproep om te helpen met de tenten en al snel stond de straat vol met helpende buren. Nadat de tenten stonden gingen wij, de organisatie, door met het klaarzetten van de 7 spelletjes: sjoelen, tafeltennis, muntjes schuiven, tafelvoetbal, pijl-en-boog schieten, balletjes over je schouder gooien en balletjes verplaatsen door kartonnen stroken achter elkaar te houden.

Om 13.00 uur begon het officiële programma en kwam iedereen naar de tenten. We hadden gevraagd of iedereen iets lekker wilde bakken of meenemen en drinken kon verzorgen. Eerst dus koffie, thee en fris drinken met elkaar.

Om 13.45 uur begon de 1e activiteit. We hadden teams gemaakt en alle buren waren goed door elkaar gehusseld, jong en oud. Tussendoor regende het best wel regelmatig dus we waren heel blij met de drie tenten van Leo! Ieder doorliep de 7 spellen met zijn of haar team. De sfeer zat er ontzettend goed in! De scores werden bijgehouden om een whiteboard en iedereen was fanatiek!

Nadat de spelletjes om 15.30 uur klaar waren deelden we alle volwassenen weer in nieuwe groepjes in. Zij mochten om 16.00 uur richting de supermarkt om de ingredienten te halen voor hun gerecht. Thema: Italiaans! We wilden graag aan lange tafels eten met z’n allen, zoals in Italie. De volwassenen dus richting supermarkt. Wij van de organisatie ruimden alle spellen vlug op en zetten de lange gehuurde tafels aan elkaar voor het avondeten.

Ondertussen was grafittikunstenaar Joep van Gassel gearriveerd, hij ging de kinderen en jongeren een grafittiworkshop geven. We hadden speciaal een activiteit gekozen die ook leuk en interessant was voor de jongeren in de straat, zodat zij het buurtfeest ook leuk blijven vinden. De kinderen gingen eerst schetsen in de tent. Vervolgens gingen ze op straat op grote houten borden hun eigen graffitikunstwerk maken. Dit gaf prachtige resultaten en ze hadden er veel lol in!

De volwassenen kwamen terug van de supermarkt en gingen met hun groepje thuis koken. We hadden 1 team dat het voorgerecht voor de hele straat maakte, 3 teams die allerlei soorten pizza’s gingen maken, en 2 teams die een Italiaans nagerecht ging maken. Helaas kwamen we pizzabodems tekort, dus Femke racete nog even naar de supermarkt om extra te halen.

Nadat de grafittiworkshop klaar was gingen de kinderen en jongeren de traditionele bingo spelen in een tent. We hadden de afgelopen weken allerlei prijsjes verzameld van alle buren dus hadden meer dan genoeg om te winnen.

Om 18.30 uur gingen we vervolgens aan tafel met het voorgerecht: borrelplanken vol lekkere kaasjes en hapjes, salade caprese en bruschetta met tomaat. Daarna kwamen alle heerlijk gemaakte verse pizza’s een voor een uit de oven. Iedereen was zeer creatief geweest met het beleggen van de verschilende pizza’s.

Ondertussen hadden we een ‘Ken je buren-bingokaart’. Een aantal weken geleden hadden we iedereen een vragenlijst laten invullen met vragen over zichzelf en hiervan hadden we een bingokaart met 9 stellingen gemaakt. Bij elke stelling moest je de goede buur zoeken. Bijvoorbeeld: ‘Deze buur wilde graag tekenaar worden, woonde vroeger op de Kattenrug en is gek op carnaval.’ Zo leerde iedereen zijn buren nog beter kennen en zeker omdat we best wat nieuwe mensen in de straat hebben. Dit was heel leuk en iedereen ging heel fanatiek vragen aan elkaar stellen!

Tussendoor reikte we de ‘Halve Maantje Wisseltroffee’ uit, aan het team dat de meeste punten had met de spelletjes. Deze wisselbeker mag elk jaar doorgegeven worden. Daarna kwamen er twee heerlijke toetjes: pannacotta en tiramisu.

Na het eten werd de vuurschaal aangestoken en gingen de kinderen het spel ‘Weerwolven’ spelen, zoals elk jaar. De volwassenen kletsen nog gezellig verder met wat borrelhapjes en lekker drankjes, totdat Leo om 22.30 uur kwam. Toen hebben we gezamenlijk de tenten afgebroken, dronken nog wat met Leo, en hadden een doos Merci voor hem als bedankje. Voldaan ging iedereen lekker slapen na een heerlijke dag!