Pak uw energieprobleem aan!

Wijkraad Zuiderkwartier en wijkraad Korvel-SintAnna hebben de handen ineengeslagen om bewoners
te helpen die kampen met veel te hoge energielasten.

Energiecoaches, klimaatklussers, ‘energiefabriek013’, gemeenteambtenaren,  buurtondersteuners van Contour de Twern en vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen. Allen waren op 24 januari 2023 aanwezig tijdens de bijeenkomst om onze wijkbewoners te informeren en te helpen. Op deze pagina vindt u informatie van de bedrijven die aanwezig waren en handige tips om zelf aan de slag te gaan.  

Energiefabroek 013

Voor energieadvies op maat. Tel. 088 0062013  (13.00 – 17.00 uur)

Afspraak plannen voor een energieadvies kan ook via www.duurzamertilburg.nl

Voor energie bespaartips en landelijke en gemeentelijke subsidies  kunt u ook op deze website terecht.

Zonnepanelen
Ook voor bewoners met een kleine beurs! Wilt u hier meer over weten? Stuur een Whatsapp-berichtje naar Energiefabriek Kemperbaan op 06-20809148

Energiebox / Energiecoach

Energie besparen door een gratis energiebox, vol met energiebesparende producten.

Kijk op: www.energiebox.org

Tel. 013-303 4186
(maandag t/m vrijdag van 9:00 – 13:00 uur)

Tiwos, TBV en Wonen Breburg

Op de website van uw woningbouwvereniging is meer informatie te vinden. Hieronder vindt u een snelkoppeling:

Tiwos / TBV Wonen  / Wonen Breburg

De Klimaatklussers

Een aantal energieke gepensioneerden met tijd en het hart op de goede plek wil graag mensen met weinig geld helpen met het energiezuiniger maken van hun woning.

Contact opnemen kan via hun website: www.klimaatklussers.nl

Milieu Centraal

met de snelle bespaartips van Milieu Centraal verlaagt u uw energierekening zonder dat het u iets kost. Milieu Centraal zet de stappen die u kunt nemen op een rij.

website: www.milieucentraal.nl

Uw bedrijf hier?

Bent u een lokale ondernemer en denk u dat uw bedrijf goed past op deze pagina? Bent u met uw product of dienst in staat om bewoners te ondersteunen tegen de stijgende energieprijzen? Neem dan contact met ons op via wijkraad@korvel-sintanna.nl

ContourdeTwern

Voor formulierenhulp en andere ondersteuning. Een overzicht van allerlei initiatieven als u het niet meer redt vindt u op: www.contourdetwern.nl/ikredhetnietmeer

Inloopspreek uur in de Nieuwe Stede: donderdag van 10.00 – 11.00 uur

Op de wijkcentra zijn de nodige folders met adviezen over energiebesparingen en betalingsproblemen te vinden.

Tiwos Budgetcoach

De budgetcoach van Tiwos helpt u om niet (verder) in de financiële problemen te komen. Ze geeft inzicht in uw inkomsten en uitgaven, zonder deze van u over te nemen. Zodat u op eigen kracht weer verder kunt. 

Meer informatie vindt u op www.tiwos.nl/budgetcoach

Moeite met het betalen van de huur?
Neem contact op met het Serviceteam.

Tel. 013-549 08 90 of ga langs bij het kantoor op Stationstraat 24. Een afspraak maken is niet nodig. 

Samen werken aan energiebesparing

Hieronder geven we u een aantal tips.

Douchen

Douche kort, maximaal 5 minuten. Gebruik een waterbesparende douchekop. Ga ook minder vaak in bad.

Verwarming

Verwarm niet uw hele huis. Zet de verwarming alleen aan in de kamers waar u bent. Houdt alle deuren dicht.

Gordijnen

Doe ’s avonds de gordijnen dicht en voorkom tocht bij de ramen. Let op dat uw gordijnen niet voor de verwarming hangen en zet uw bank ook niet voor de verwarming. Dit houdt de warmte tegen.

Wassen en Drogen

Draai een was met een volle wasmachine. Kies voor een programma op 30 graden of gebruik de ecostand. Laat uw was drogen aaneen wasrek of waslijn.

Afwassen

Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit. Kies een kortdurend programma. Wast u met de hand af? Gebruik dan een teiltje en laat de kraan niet lopen.

Ventilatie

Verse en schone lucht is goed voor de gezondheid en de verwarming werkt beter. Zet (klep)raampjes of ventilatieroosters open. (Of zet de ramen ’s ochtend even open)

Koelkast

Laat bevroren producten in de koelkast ontdooien. Dan hoeft de koelkast minder hard te koelen. Wanneer u zorgt voor een volle vriezer en koelkast hoeft er minder lucht gekoeld te worden.  Zet de koelkast (en vriezer) 10 cm van de muur af.

Tocht

Maak naden en kieren in uw huis dicht om tocht te voorkomen. Dit kunt u doen met tochtstrips, deurdrangers, kit en een brievenbusborstel.

Verlichting

Vervang uw gloeilampen of halogeenlampen door ledlampen.

Vraag de gratis energiebox aan

De energiebox bestaat uit een adviesgesprek met een energiecoach en een box met energiebesparende producten. Na afloop van het bezoek krijgt u een overzicht met tips in de vorm van een adviesrapport.

Dit alles is helemaal gratis.

De energiebox wordt u aangeboden door Gemeente Tilburg.

Radiator

Plak radiatorfolie achter de verwarming die tegen de buitenmuur staat. Hiermee houdt u de warmte binnen.

Verwarm sneller met een radiatorventilator. Dit is een klein apparaat dat u onderaan uw verwarming plaatst. De ventilator zorgt ervoor dat uw huis sneller warm wordt zodat u minder energie verbruikt.

Thermostaat / Vloerverwarming

Zet de thermostaat op maximaal 19 graden als u thuis bent en trek warme kleding aan. Bent u niet thuis? Zet uw verwarming op 15 graden. Doe dit ook een uur voordat u naar bed gaat.

Heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden. Anders duurt het opwarmen te lang waardoor u juist onnodig veel gas verbruikt.

Koken

Als u op gas kookt, zorg er dan voor dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar. Dit scheelt in gasverbruik.

Stand-by

Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze uit. Gebruik een stekkerdoos met schakelaar. Zo voorkomt u sluipverbruik, zoals van het koffiezetapparaat.

Prijsplafond

De overheid heeft een belangrijke maatregel genomen om de energierekening voor iedereen te verlagen: het prijsplafond. Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw gas en stroom. Dit plafond ligt een stuk lager dan de huidige, variabele marktprijzen. Het verschil tussen het plafond en de marktprijs betaalt de overheid.

De overheid heeft wel grenzen gesteld aan het energieverbruik waarvoor het prijsplafond geldt: een verbruiksplafond. Verbruikt u meer dan 1200 kuub gas en/of 2900 kwh stroom? Dan betaalt u voor uw eigen energieverbruik boven het prijsplafond het tarief uit uw energiecontract.